Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νομιμοποίηση των «Μνημονίων»

Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να αποδείξει κάτι πολύ απλό που δεν έχουμε ακόμα μάλλον κατανοήσει. Επιπλέον, έστω και εάν δεν θα αναφερθούμε, η παρακάτω συζήτηση θα μας καθορίσει και τα όρια όχι μόνο της πολιτικής αλλά και των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σήμερα.
Όλο αυτό το διάστημα η συζήτηση περί πολιτικής και οικονομίας στην Ελλάδα καθορίζονταν με βάση τον όρο «Μνημόνιο». Ευτυχώς, μετά από αυτές τις εκλογές του Ιανουαρίου, σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποίηση του όρου «Μνημόνιο» όπως και τα παράγωγα του «μνημονιακός» και «αντι-μνημονιακός» νομιμοποιείται και μαζί με αυτήν επανακαθορίζεται η πολιτική και οικονομική πορεία των οικονομικών δρώντων στην ελληνική κοινωνία. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, η συζήτηση περί πολιτικής οικονομίας στην Ελλάδα θα γίνεται χωρίς κάποιος να χαρακτηρίζεται  πλέον με τον όρο «μνημονιακός» ή «αντί-μνημονιακός», κακός ή καλός, ηθικός ή ανήθικος.
Μπορούμε να διακρίνουμε 3 περιπτώσεις:
Περίπτωση Α.
Εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές τότε αυτό θα σημάνει πως ο ελληνικός λαός για τους εκάστοτε λόγους αποφάσισε δημοκρατικά να συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεχόμενος ασφαλώς και τους δυσβάσταχτους όρους συμμετοχής. Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή θα επιβραβεύει όχι μόνο την αναγκαιότητα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ αλλά και τις ακολουθούμενες πολιτικές εξόδου. Το μνημόνιο νομιμοποιείται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.
Περίπτωση Β
Εάν τώρα τις εκλογές τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες υποπεριπτώσεις.
Β1. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται στο Ευρωπαϊκό επίπεδο και συμφωνεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον από εδώ και πέρα τρόπο επίλυσής της ελληνικής κρίσης χρέους στην βάση των ήδη συμφωνημένων αρχών και κανόνων. Τότε, και σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικές του μνημονίου νομιμοποιούνται.
Β2.  Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται στο Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά διαφωνεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον από εδώ και πέρα τρόπο επίλυσής της ελληνικής κρίσης χρέους στην βάση των ήδη συμφωνημένων αρχών και κανόνων. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει πιο δρόμο να διαλέξει. Σε αυτή την περίπτωση, είτε θα περάσουμε στην περίπτωσή Α (πραγματοποίηση εκλογών και νίκη της ΝΔ), είτε στην περίπτωση Β1 (ο ελληνικός λαός αποφασίζει να αποδεχτούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), είτε στην περίπτωση Γ. Σε κάθε μια από αυτές τις υποπεριπτώσεις η συζήτηση περί μνημονίων και μνημονιακών πολιτικών νομιμοποιείται.
Περίπτωση Γ.
Οι διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη πέφτουν στο κενό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Τότε, σε εκείνη την περίπτωση, είτε θα επέλθει μια βίαιη εσωτερική αλλαγή η οποία θα αποκαταστήσει τις αρχικές ισορροπίες, είτε η χώρα θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον δρόμο της δραχμής. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο όρος «μνημόνιο» νομιμοποιείται. Στην πρώτη περίπτωση, γιατί ο λαός θα έχει επαναφέρει την χώρα στην αρχική ισορροπία (έστω και εάν θα βρισκόμαστε τώρα σε πολύ χειρότερη θέση) και στην δεύτερη γιατί πλέον θα πάψουν να υφίστανται τα μνημόνια.
Ασφαλώς και υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ή το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ακόμα όμως και έτσι να είναι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τους παραπάνω δρόμους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ελληνική οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της.

Είναι προφανές ότι σήμερα ζούμε όχι μέσα σε ένα μονοπολικό, ή διπολικό ή πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον όπου, κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, υπάρχει μια μοναδική άμεση αλληλεπίδραση εντατικότατα και αλληλεξάρτηση. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι οι κυριότερες αιτίες της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών, η έλλειψη παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων, αρχών και οργάνων καθώς και η μεγάλη οικονομική ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ του αναπτυσσόμενου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα εγγενή μειονεκτήματα-χαρακτηριστικά του σημερινού παγκόσμιου καπιταλιστικού χρηματοοικονομικού συστήματος όμως δεν θα γίνουν μέρος αυτής της εργασίας. Όπως δεν θα γίνει λόγος για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών σχέσεων για την έξοδο από την κρίση. Αντί αυτού θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάτω από ποιες συνθήκες η ελληνική πολιτική μπορεί να ξεπεράσει την δυσμενή οικονομική θέση που βρίσ

Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

To άρθρο αυτό έχει αρχικά δημοσιευτεί στο Sklias, P. and Maris, G. (2013) The Political Dimension of the Greek Financial Crisis, Perspectives on European Politics and Society, vol. 14, no. 1, pp. 144-164.  Το λίνκ του άρθρου είναι το  http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15705854.2012.732392#.Uz_p4Kh_uSo  Για να αναφέρετε αυτό το άρθρο στη βιβλιογραφία σας παρακαλώ χρησιμοποιείστε είτε την παραπάνω αναφορά είτε το  Σκλιάς, Π., Ρουκανάς, Σ. και Μαρής, Γ. (2012) Η Πολιτική των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα. καθώς αυτό ειναι το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου. Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης 1. Εισαγωγή Πρόσφατα πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να αναλύσουν τις βασικές αιτίες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Στην πλειοψηφία αυτών των αναλύσεων τους, εστίασαν σε μια σειρά από οικονομικούς συντελεστές, οι οποίοι τονίστηκαν ως τα βασικά αίτια του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρήθηκε πως τα υψηλά δημόσια ελλείμματα, η

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σε σχέση με τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ο κόσμος δεν είναι καθόλου ο ίδιος. Τεράστιες αλλαγές έχουν συντελεστεί στο διεθνές σύστημα και κατ’ επέκταση στη νέα διεθνή νομισματική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική. Οι αλλαγές αυτές επηρέασαν τόσο την φύση όσο και την ουσία των κύριων δρώντων του διεθνούς συστήματος, τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις καθώς και τον ρόλο του κράτους μέσα στο νέο αυτό κόσμο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τον κυρίαρχο ρόλο του κράτους. Κύρια αιτία για αυτή την αμφισβήτηση υπήρξε το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και η επίδρασή του στις εθνικές οικονομίες. Δεν ήταν όμως μόνο η παγκοσμιοποίηση. Στο περιφερειακό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο το έθνος κράτος μετεξελίχθηκε σε κράτος μέλος και η έννοια της εθνικής κυριαρχίας απέκτησε νέο περιεχόμενο. Ενώ όμως θα περιμέναμε κυρίως από τους ακαδημαϊκούς να διερευνήσουν την ουσία α