Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναγκαίες συνθήκες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης



Το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό στερέωμα καθώς μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις πρόκειται να παρθούν. Πέρα όμως από αυτές τις αποφάσεις την τύχη της Ελλάδας θα την καθορίσουν μια σειρά από συνθήκες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν ξανά στην ανάπτυξη. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας την οποία προσπαθεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είναι μια πολύ σημαντική συνθήκη. Θα πρέπει όμως να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με πολλές άλλες σημαντικές εξελίξεις. Πρώτα από όλα θα πρέπει να πάρουμε την δόση των 31.5 δις. Ευρώ. Δεύτερον, να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη επιμήκυνση (μειώνει την αρνητική επίπτωση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα και κάνει την ύφεση πιο ανεκτή) στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης που θα γίνει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου πως επιμήκυνση σημαίνει και αύξηση του χρέους. Τρίτον, πέρα από την βελτίωση της πολιτικής αξιοπιστίας θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά και η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, η σταθερότητα της αγοράς και η αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος. Τέταρτον, θα πρέπει άμεσα να μειωθούν οι πιέσεις και οι αντιδράσεις σε εγχώριο επίπεδο που δεν βοηθούν καθόλου τις όλες προσπάθειες. Πέμπτον, θα πρέπει η κυβέρνηση να ελαχιστοποιήσει τους κραδασμούς που θα έχει στα κόμματα η ψήφιση των μέτρων για να ισχυροποιηθεί και να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Έκτον, θα πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς τους ευρωπαίους εταίρους μας με στόχο την δημιουργία ενός αναπτυξιακού πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε μια περίοδο όπου η Ισπανία ανακοίνωσε σκληρά μέτρα δημοσιονομική λιτότητας, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως  το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009. Ταυτόχρονα, η έκθεση της Standard & Poors που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 δείχνει πως στην Ευρώπη αυτή την στιγμή επικρατούν μια σειρά από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών που βρίσκονται στην διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτές οι συνθήκες είναι ανάμεσα σε άλλες η επίπτωση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στα κράτη μέλη που είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο, το ότι το διεθνές εμπόριο σήμερα δεν είναι τόσο επωφελές για τις περιφερειακές κυρίως χώρες, το ότι έχουν εξαφανιστεί κάποιοι παράγοντες υποστήριξης της ανάπτυξης όπως για παράδειγμα η ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές από τις αναδυόμενες αγορές, το ότι οι καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους στην δημοσιονομική λιτότητα, οι αποκλίνουσες επιχειρηματικές επενδύσεις και προσδοκίες και τέλος η μη ικανή και επαρκής ροή χρήματος-ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Όλες αυτές οι συνθήκες δεν βοηθούν στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και στην ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν είναι δηλαδή η αναποτελεσματικότητα των κρατών μελών ούτε και η απροθυμία των πολιτών τους που επηρεάζει τις προσπάθειές για ανάκαμψη όσο οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές και οι ευπάθειες της αρχιτεκτονικής της Ο.Ν.Ε. που δυσκολεύουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψη. Για αυτό το λόγο μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές από την Fitch, από την Moodys και την Ernst & Young  προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, αναιμική ανάπτυξη και ανεργία


Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να εκμεταλλευτούμε την αντιστροφή του κλίματος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άσχετα αυτό αν αυτό προέρχεται από την προσπάθεια των κρατών μελών να διατηρήσουν τα συμφέροντα τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει επιπλέον να πραγματοποιηθούν μια σειρά από αναγκαίες ή και ικανές συνθήκες οι οποίες οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω

Στο εγχώριο επίπεδο

  1. Να πάρουμε τα μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή.
  2. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο το δυνατόν συντομότερα.
  3. Να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων καθώς και του ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα παρέχονται 14 δις. για επενδύσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες ως πιστωτικές ενισχύσεις για την χρηματοδότηση των έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  4. Να προχωρήσουμε με ταχύ ρυθμό προς την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων και εξυγίανσης των μη βιώσιμων τραπεζών
  5. Να αναδείξουμε την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του προϋπολογισμού και την δημιουργία πλεονάσματός από φέτος κάτι που φαίνεται αρκετά πιθανό.
  6. Να προβούμε στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
  7. Να προωθήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που θα αντλήσουμε από την δόση των 30 και πλέον δις στην αγορά και στην πραγματική οικονομία.
  8. Να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία των πολιτών και των επιχειρηματιών ενημερώνοντας τους για τις θετικές εξελίξεις.
  9. Μέσω μεταρρυθμίσεων να ελαχιστοποιήσουμε τις στρεβλώσεις που προκύπτουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, θα πρέπει επιτέλους να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλων σημαντικών αλλαγών.
Στο ευρωπαϊκό

Οι δράσεις που κρίνονται ή θα έπρεπε να κριθούν αναγκαίες ή ικανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι

  1. Θετική εισήγηση από την Τρόικα καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την βιωσιμότητα του χρέους.
  2. Η δυνατότητα ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους μέσω πχ της επιστροφής κερδών από ελληνικά ομόλογα που πραγματοποίησε η ΕΚΤ.
  3. Η δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τον EFSF.
  4. Αποκατάσταση της ρευστότητας μέσω ενός είδους ποσοτικής χαλάρωσης όπως έπραξε ο Ben Bernake κατά την διάρκεια του 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  5. Ολοκλήρωση των αλλαγών που ήδη ανακοινώθηκαν στο ευρωπαϊκό επίπεδο προς μια ουσιαστικότερη ΟΝΕ βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών, το κοινό πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων και εξυγίανσης, αποτελεσματικότεροι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, η έκδοση κοινών χρεογράφων, το σχέδιο Ντράγκι, τα μέτρα αποτελεσματικότερης υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη, ο φορολογικός συντονισμός. Σε αυτά τα πλαίσια η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει.
  6. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Σε αυτό σημαντικός είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων όπου τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αντλούν το δικό τους ποσοστό συγχρηματοδότησης (50%) από τον δανειακό λογαριασμό που έχουν με την ΕΚΤ χωρίς αυτά τα δάνεια να προσμετρώνται στο εθνικό χρέος εφόσον αυτό το σχέδιο επενδύσεων έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ελληνική οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της.

Είναι προφανές ότι σήμερα ζούμε όχι μέσα σε ένα μονοπολικό, ή διπολικό ή πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον όπου, κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, υπάρχει μια μοναδική άμεση αλληλεπίδραση εντατικότατα και αλληλεξάρτηση. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι οι κυριότερες αιτίες της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών, η έλλειψη παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων, αρχών και οργάνων καθώς και η μεγάλη οικονομική ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ του αναπτυσσόμενου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα εγγενή μειονεκτήματα-χαρακτηριστικά του σημερινού παγκόσμιου καπιταλιστικού χρηματοοικονομικού συστήματος όμως δεν θα γίνουν μέρος αυτής της εργασίας. Όπως δεν θα γίνει λόγος για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών σχέσεων για την έξοδο από την κρίση. Αντί αυτού θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάτω από ποιες συνθήκες η ελληνική πολιτική μπορεί να ξεπεράσει την δυσμενή οικονομική θέση που βρίσ

Η κρίση της Ελληνικής πολιτείας

Σε προηγούμενα άρθρα μου σε αυτόν εδώ τον χώρο είχα τονίσει πως η Ελληνική πολιτεία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν είναι διχασμένη. Εξαιτίας όλων αυτών των διαδικασιών-μετασχηματισμών που συμβαίνουν στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο έχει πληγεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην δημοκρατία και στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η πολιτική. Είχα επίσης τονίσει πως παρόλη την απογοήτευση ο δρόμος για την ελληνική πολιτεία είναι ένας. Ο δύσκολός δρόμος που θα μας κρατά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα μας δώσει τις προϋποθέσεις να αναπτύξουμε το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα προωθώντας τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι όμως γεγονός πως οι κύριες αιτίες, η ουσία του ελληνικού προβλήματος, βρίσκεται πέρα από την οικονομική αποτελεσματικότητα. Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση έχει μια πολιτική πλευρά η οποία δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η οποία είναι τελείως διαφορετική από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι

Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

To άρθρο αυτό έχει αρχικά δημοσιευτεί στο Sklias, P. and Maris, G. (2013) The Political Dimension of the Greek Financial Crisis, Perspectives on European Politics and Society, vol. 14, no. 1, pp. 144-164.  Το λίνκ του άρθρου είναι το  http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15705854.2012.732392#.Uz_p4Kh_uSo  Για να αναφέρετε αυτό το άρθρο στη βιβλιογραφία σας παρακαλώ χρησιμοποιείστε είτε την παραπάνω αναφορά είτε το  Σκλιάς, Π., Ρουκανάς, Σ. και Μαρής, Γ. (2012) Η Πολιτική των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα. καθώς αυτό ειναι το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου. Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης 1. Εισαγωγή Πρόσφατα πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να αναλύσουν τις βασικές αιτίες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Στην πλειοψηφία αυτών των αναλύσεων τους, εστίασαν σε μια σειρά από οικονομικούς συντελεστές, οι οποίοι τονίστηκαν ως τα βασικά αίτια του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρήθηκε πως τα υψηλά δημόσια ελλείμματα, η