Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ? ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ? Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΚΩΜΑ


Το έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό πως με κανένα τρόπο οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από την Ο.Ν.Ε.. Αυτό γίνεται πρώτον γιατί πίσω από την παρουσία της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε.  κρύβονται πολλά άλλα ζωτικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θα μπορούσε εύκολα να δειχτεί πως αυτά τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όχι μόνο ισχυροποιούνται και νομιμοποιούνται μέσα στα πλαίσια της Ο.Ν.Ε. αλλά αναμένονται με απόλυτη βεβαιότητα. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Γερμανία αναμένει μέσα στα θεσμικά πλαίσια της Ο.Ν.Ε. να αποκομίσει ένα ελάχιστο ποσοστό σχετικών κερδών σε μια περίοδο ενός έτους. Δεύτερον, όλες οι χώρες έχουν καταλάβει το πόσο οδυνηρή θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για αυτές η έξοδος της από την Ευρωζώνη. Αν γίνει αυτό θα χάσουν έναν μεγάλο πελάτη και αγοραστή προϊόντων τον οποίο με την θέληση του έχουν εμπλέξει σε ένα θεσμικό πλαίσιο και περιβάλλον που μπορεί να αποδειχτεί ότι και μακροχρόνια δεν μπορεί να είναι βιώσιμο για αυτόν, και μέσα σε αυτό νόμιμα τον εκμεταλλεύονται και τον εξουσιάζουν. Επίσης φοβούνται πως η κρίση άμεσα θα μεταφερθεί σαν ντόμινο σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες με απρόβλεπτα αποτελέσματα για αυτές. Άμεσες συνέπειες μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι όχι μόνο η κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομισματικού και πιστωτικού συστήματος αλλά και του παγκόσμιου. Τα αποτελέσματα μπορεί κανείς μετά εύκολα να τα προβλέψει.

Αυτή είναι η μια πλευρά της κρίσης η οποία υποδηλώνει ότι οι ευρωπαίοι δεν μας λυπούνται, ούτε εξαιτίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προσπαθούν να μας βοηθήσουν. Αντιθέτως, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τα κεκτημένα συμφέροντα τους μέσα στην Ο.Ν.Ε.. Για αυτό τον λόγο η πολιτική τα τελευταία τρία χρόνια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τον ίδιο ρόλο που έπαιξε και κατά την ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε.. Αυτή όμως η πολιτική, δεν έχει στόχο και σκοπό την πραγματική ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Στόχος τους είναι απλά να βάλουν την Ελλάδα σε ένα οικονομικό κώμα για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια.  Δυο γενιές Ελλήνων θα αναγκαστούν να υποφέρουν εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος άνισου και ημιτελούς. Έτσι, για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους θα κρατήσουν την Ελλάδα σε αυτό το οικονομικό κώμα και θα αναπτύξουν ένα σωρό από παλαιές και νέες εφευρετικές πολιτικές, όπως ήδη κάνουν, επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτό θα συμβαίνει μην έχετε αμφιβολία κάθε φορά που θα υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, όμως δεν είναι αυτή μια πραγματική πολιτική επίλυσης της ελληνικής κρίσης.

Τα παραπάνω παιχνίδια αποπληρωμής σημαίνουν ότι εν τέλει οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν κατά νου να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Θεωρούν ότι η ελληνική οικονομική κρίση αναπτύχτηκε μόνο μέσα σε ένα ελληνικό περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν όλη την αλήθεια, απλά το παίζουν χαζοί.  Για αυτό δεν κάνουν καμία αναφορά σε πραγματικές λύσεις αυτών των οικονομικών προβλημάτων και απλά θέλουν να τα βάλουν στο ψυγείο μέσω της συνεχόμενης επιμήκυνσης των ελληνικών χρεών. Αυτό όμως ίσως είναι χειρότερη πολιτική από την αναδιάρθρωση ή την χρεοκοπία. Γιατί η χρεοκοπία εν τέλει μπορεί να επέφερε πολλά βίαια δινά για τους Έλληνες αλλά θα διαρκούσε η περίοδος αναπροσαρμογής 2, 3, 4 το πολύ χρόνια. Οι παραπάνω πολιτικές όχι μόνο θα διαρκέσουν πάνω από 30 χρόνια αλλά δεν έχουν κανένα σημάδι αναπτυξιακών δράσεων.

Ο Keynes μετά την μεγάλη ύφεση του 1929 είχε τονίσει το πόσο σημαντικό είναι σε περιόδους κρίσης το κράτος να αυξάνει τις κρατικές δαπάνες για να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Αυτό κατά τον Keynes πρέπει να γίνει γιατί η ενεργός ζήτηση, η πραγματική ζήτηση προϊόντων, σχετίζεται άμεσα με τις προσδοκίες για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Με μια απλή εφαρμογή αυτού του απλού και τόσο σημαντικού συμπεράσματος στην ελληνική περίπτωση σημαίνει πως: Το κράτος δεν έχει εξαιτίας των ελλειμμάτων και των χρεών καμία δυνατότητα αύξησης των δημοσίων δαπανών. Η ενεργός ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά, δεν υπάρχει καμία προσδοκία, καμία ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον. Επιπλέον, τα ελληνικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα εξαιτίας  της φούσκας των δανείων και των πιστωτικών καρτών που αναπτύχτηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια αλλά κανείς δεν έχει αναλύσει.
Άρα, κάτω από ποιες συνθήκες θα βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση εάν ο δημόσιος τομέας εξακολουθήσει να είναι σε κώμα, φυλακισμένος στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, και οι έλληνες επιχειρηματίες χρεωμένοι? Θα πρέπει να είμαστε χαζοί, αλλά περιμένουμε την βοήθεια του «Θεού» που προσωπικά νομίζω δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

Δεν είμαι υπέρ της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους απλά τονίζω ότι οι έλληνες πολιτικοί, επειδή η πολιτική είναι αυτή που μετράει σε αυτήν την διαδικασία, θα πρέπει να είναι πιο επιθετικοί στην πολιτική τους τονίζοντας όχι μόνο το θεσμικό, πολιτικό, και οικονομικό ευρωπαϊκό περιβάλλον που δημιουργήθηκε η κρίση στην Ελλάδα, στους ευρωπαίους εταίρους τους αλλά και τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζουν από την είσοδο της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε.,  έτσι ώστε να κερδίσουν πραγματικές και αναπτυξιακές λύσεις για την Ελληνική οικονομία που εκτός των άλλων αυτήν την στιγμή δεν έχει καμία ελπίδα ανάπτυξης. Αν αυτό δεν κερδηθεί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κώμα τα επόμενα 30 χρόνια και αυτό θα είναι μεγάλο πολιτικό σφάλμα αλλά και πολιτική προδοσία απέναντι στις επόμενες γενιές νέων Ελλήνων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ελληνική οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της.

Είναι προφανές ότι σήμερα ζούμε όχι μέσα σε ένα μονοπολικό, ή διπολικό ή πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον όπου, κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, υπάρχει μια μοναδική άμεση αλληλεπίδραση εντατικότατα και αλληλεξάρτηση. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι οι κυριότερες αιτίες της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών, η έλλειψη παγκόσμιων ρυθμιστικών πλαισίων, αρχών και οργάνων καθώς και η μεγάλη οικονομική ανισότητα που παρατηρείται μεταξύ του αναπτυσσόμενου και του ανεπτυγμένου κόσμου. Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τα εγγενή μειονεκτήματα-χαρακτηριστικά του σημερινού παγκόσμιου καπιταλιστικού χρηματοοικονομικού συστήματος όμως δεν θα γίνουν μέρος αυτής της εργασίας. Όπως δεν θα γίνει λόγος για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών σχέσεων για την έξοδο από την κρίση. Αντί αυτού θα προσπαθήσουμε να δείξουμε κάτω από ποιες συνθήκες η ελληνική πολιτική μπορεί να ξεπεράσει την δυσμενή οικονομική θέση που βρίσ

Η κρίση της Ελληνικής πολιτείας

Σε προηγούμενα άρθρα μου σε αυτόν εδώ τον χώρο είχα τονίσει πως η Ελληνική πολιτεία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν είναι διχασμένη. Εξαιτίας όλων αυτών των διαδικασιών-μετασχηματισμών που συμβαίνουν στο εγχώριο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο έχει πληγεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην δημοκρατία και στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει η πολιτική. Είχα επίσης τονίσει πως παρόλη την απογοήτευση ο δρόμος για την ελληνική πολιτεία είναι ένας. Ο δύσκολός δρόμος που θα μας κρατά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα μας δώσει τις προϋποθέσεις να αναπτύξουμε το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα προωθώντας τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι όμως γεγονός πως οι κύριες αιτίες, η ουσία του ελληνικού προβλήματος, βρίσκεται πέρα από την οικονομική αποτελεσματικότητα. Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση έχει μια πολιτική πλευρά η οποία δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η οποία είναι τελείως διαφορετική από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό είναι

Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

To άρθρο αυτό έχει αρχικά δημοσιευτεί στο Sklias, P. and Maris, G. (2013) The Political Dimension of the Greek Financial Crisis, Perspectives on European Politics and Society, vol. 14, no. 1, pp. 144-164.  Το λίνκ του άρθρου είναι το  http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15705854.2012.732392#.Uz_p4Kh_uSo  Για να αναφέρετε αυτό το άρθρο στη βιβλιογραφία σας παρακαλώ χρησιμοποιείστε είτε την παραπάνω αναφορά είτε το  Σκλιάς, Π., Ρουκανάς, Σ. και Μαρής, Γ. (2012) Η Πολιτική των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα. καθώς αυτό ειναι το 9ο κεφάλαιο του βιβλίου. Τα Βαθύτερα Αίτια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης 1. Εισαγωγή Πρόσφατα πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να αναλύσουν τις βασικές αιτίες της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Στην πλειοψηφία αυτών των αναλύσεων τους, εστίασαν σε μια σειρά από οικονομικούς συντελεστές, οι οποίοι τονίστηκαν ως τα βασικά αίτια του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρήθηκε πως τα υψηλά δημόσια ελλείμματα, η